Historiaa

Perus Byaförening r.f. perustettiin 1993, yhdistääkseen kyläläiset ja yrittää pelastaa kyläkoulu. Vuosien aikana remontoitiin ruokasali, rappukäytävä ja keittiö talkoilla, säästääksemme Kristiinankaupungin kuluja. Tämä auttoi aina syksyyn 2005 jolloin koulu suljettiin, samana vuonna kun koulu täytti 100 vuotta.

1990-luvun loppupuolella remontoitiin vanha martta talo yhdistyksen käyttöön talkoilla, rahoitusta saatiin Svenska Kulturfondenilta. Valmistui keittiö, kokoontumissali, eteinen ja wc. Kyläläiset saivat kokoontumispaikan.

Lokakuun 11 vuonna 2001 teki hallitus historiallisen päätöksen. Ostettiin ns. voimalaitoksen alue, johon kuului voimalaitos, mylly ja muita rakennuksia. Samalla pelastimme Storholmenin saaren joutumasta ulkopuolisten käsiin. Nyt alkoi tiivis mietintä alueen kehittämistä varten. Rakennus joka oli ollut Jyllinkosken Sähkön varasto suunniteltiin kahvilaksi, johon TE keskus tuli osaksi mukaan Alma-rahoituksella ja yhdistys otti pankkilainan. Voimalaitosta hoiti silloin palkattu henkilö.

Vuoden 2003 alussa alkoi varastorakennuksen remontti. Paljon tehtiin talkoilla, mutta varsinaisen rakentamisen hoiti ammattilaiset.
Toukokuun 18, avasi Päruksen kahvila ovensa tarjoilemalla lohikeittoa. 200 henkilöä tuli katselemaan tiloja ja nauttimaan keittoa. Yksi kokki palkattiin vetämään toimintaa. Kahvila oli avoinna kaikkina päivinä, lounasta arkisin ja noutopöytä sunnuntaisin.

31 toukokuuta lähtien on voimalaitosta hoidettu talkoovoimin, noin 15 miestä hoitaa viikoittain laitosta. Syksyllä paikkasimme puuosat kanavassa, kaikki lahjoitetulla puutavaralla kyläläisiltä jotka myös tekivät työn.
Samana vuonna, niin kuin aikaisempinakin vuosina yhdistys järjesti tanssit juhannusaattona, ulkoilupäivän, grilli-iltoja ja Peruksen kyläpäivän elokuun puolessa välissä.

2004 rakennettiin kylmähuone keittiön tarpeisiin. Vanhaan myllyyn joka oli seissyt tyhjänä tähän asti, rakennettiin tanssilattia. Joten jokavuotista tanssilavan rakentamista ei enää tarvittu. Myös muutakin toimintaa oli mm. rockkonsertti lähialueen yhtyeitä.

Joulukuussa 2005 hallitus päätti ostaa vanhan koulurakennuksen joka oli tarjolla. Nyt kiinteistöön suunnitellaan kurssi toimintaa ja vuokratiloja toiminnoille.

Erilaiset ryhmät kokoontuvat usein kahvilaan.

Voimalaitosta hoidetaan edelleenkin talkoilla. Se tuottaa sähköä joka myydään Nordpoolille ja osaa käytetään yhdistyksen omissa kiinteistöissä.

2 mökkiä, yksi entisen voimalaitoksen hoitajan koti, toinen Pärus-Forsin johtajan koti, vuokrataan tänään turisteille jotka haluavat majoittua rauhallisella alueella.

Pienelle kylälle noin 100 taloudelle, 70 ruotsinkielistä ja 30 suomenkielistä, on tämä iso pala hoidettavaksi.